På gång...

Oktober 2017

-Resultat från säsongen uppdaterat

-Marie och Dszenifer anmälda till Rättviksritten 40 km CR.

 

Feb 2017

Caroline kommer under 2017 tävla för

Nerikes Distansryttarklubb

 

Maj 2016

Magic Glenn Womac anlände från Dubai

till Stall Crescam.

 

5 sept 2015

Caroline blev 5:e placerad med Lorca på Rimborittens Internationella 80 km CEI*.

 

27 juni 2015

Caroline deltog med hästen Barett (tränad av Annelie Eriksson, AE Endurance Riding) i Nordisk Baltiska Mästerskapet i Kristinehamn. De deltog även i laget som tog guld!

 

Distansridning / Enduranceriding

Distansridning

-en ridsportsgren som utvecklades i USA och som idag är spridd över hela världen!

 

Det handlar om att rida en sträcka på snabbast möjliga tid. I dom lättaste klasserna ligger sträckorna på 30-50 kilometer upp till 160 kilometer i de svåraste klasserna.

Man ska visa hästens uthållighet och snabbhet, men även ryttarens förmåga att bedöma hästens tempo och på bästa sätt visa att man kan ta sig fram i skog och marj.

En tävling innehåller flertalet veterinärkontroller där veterinären kontrollerar hästens puls, andning och kondition. Visar hästen tecken på överansträngning, utmattning, hälta eller liknande utesluts ekipaget. Efter veterinärkontrollen har man obligatoriska pauser på 30-40 minuter innan man sedan fortsätter på nästa sträcka.

Veterinärgrinden får inte passeras om hästens puls ligger över 60 slag/min (64 slag/min för tävling på 80 km och uppåt). Ryttaren ska själv kunna bedöma när pulsen ska tas och skulle hästens puls, vid det tillfället vara högre än gränsen, får man endast en ytterligare chans att visa hästen med godkänd puls. Skulle hästens puls även vid det andra tillfället för pulsning ligga över godkända pulsvärdena blir ekipaget uteslutet.

Det är en regel som ska uppmuntra till taktik och framförallt hästkännedom.

Att fullfölja är att vinna

Distansridningens motto syftar på att du inte behöver jämföra dig med andra för att få ett mått på hur bra du lyckats, utan att fullfölja är att vinna!

Även när du efter en ritt kan visa upp en pigg och fräsch häst för veterinären har du vunnit. Du har då visat att du gjort en riktig bedömning av vilket tempo som

passade din häst på den banan och i det vädret.

 

Kvalificering

Många ryttare som vill prova på distansridning börjar oftast med att deltaga i en

träningsritt, en så kallad prova på ritt (PP).

Det är en bra mjukstart för att känna på grenen. Nästa steg blir att rida en

Clear Round (CR). Clear Round brukar vara 30-50 km och ryttaren har då en

min.tid och en max.tid att rätta sig efter.

I distansridning räknas 30-50 km som en kort ritt och för många är det en utbildningsklass. Undantag finns dock. Vissa ryttare väljer att stanna kvar på denna nivå, de vill ha glädje av sporten utan att behöva satsa extra tid och träning som behövs för de högre klasserna.

Efter minst en genomförd och godkänd Clear Round får ekipaget starta tävlingsklasser på 50-79 km. För att sedan när de genomfört två godkända ritter på denna nivå vara kvalificerade att starta i klasserna 80-119 km. Det krävs även två ritter på denna nivå för att sedan få starta ritter som är 120 km och längre. (Kvalificeringar minimikrav, TR VIII)

För att starta behöver du….

För att starta distansritter från Clear Round och uppåt behöver du en ryttarlicens, som du förnyar varje år.

Även hästen behöver en licens för att få starta i distansritter, Hästen behöver också ha ett giltigt vaccinationsintyg (där man ser att hästens är vaccinerad mot hästinfluensa) och en tävlingsbok, i vilken man ser vilka tävlingar hästen har deltagit i och hur det har gått.

 

Träning

För att starta en pröva på ritt eller en Clear Round, där man tänker genomföra i ett lugn tempo, är det inte säkert att din häst behöver en massa extra träning. En normalt riden häst som ridits regelbundet i 3-4 år och som har sin grund i långa och regelbundna skrittpass har egentligen redan grunden som en hållbar distanshäst.

Kom ihåg att när det gäller att bygga upp en hästs styrka är det belastning/träning som bryter ned och vila som bygger upp. (Muskelfibrerna bryts ned genom träning och vila bygger dem starkare, då kroppen inser att det är det som krävs.)

Det är bra att försöka lära sig vilken hastighet din häst har i skritt, lugn trav och ökad trav. Mät upp en sträcka och rid med klocka på handen. Sedan kan du räkna ut km/h tempo med denna formel:

Antal km / ridtid i min x 60 = hastigheten i km/h

Att rida distans kräver kondition, inte bara av hästen utan även av dig själv.

En joggingtur (själv eller kanske tillsammans med hästen) en eller ett par gånger i veckan är ett bra alternativ. Har du med hästen på joggingturen så är det samtidigt uppfostran av hästen där den lär sig att hålla sin plats snett bakom dig och hålla ditt valda tempo.

Styrketräning är också bra. För distansridning ger inte mag- och ryggmuskler som t.ex. dressyr men de behövs ändå!

Alla är lika välkomna!

Hästar och ponnyer av olika raser och storlek är lika välkomna att rida distansridning. Hästen ha fyllt fem år för att få debutera i Clear Round klasserna och måste ha fyllt sex år för att få starta i tävlingsklasserna.

Ponnyer och hästar, kvinnor och män, unga och gamla tävlar alla på lika villkor!